Roozemond [+] De Haan in de media: Gigantische drugsvangst Oss: transporteur mag thuis proces afwachten | Brabants Dagblad – Omroep Brabant

Osse verdachte van cocaïnesmokkel op vrije voeten

OSS – De Osse transport-ondernemer Ad van den H. (43) die verdacht wordt van smokkel van 5000 kilo cocaïne, is vrijdagochtend op vrije voeten gekomen. Het voorarrest is na bijna een jaar opgeheven, zo bevestigt zijn advocaat Jaap-Willem Roozemond.

Volgens de rechtbank waren er geen zwaarwegende belangen meer om de Ossenaar langer vast te houden. De transportondernemer die verdacht wordt van de destijds één na grootste cocaïnesmokkel richting Brabant, had volgens justitie grote gokschulden.

OM: ‘Osse verdachte cocaïnesmokkel had grote gokschuld’

Lees meer

Eén na grootste vondst

Op 23 februari vorig jaar onderschepte de Belgische douane in de haven van Antwerpen een transport dat afkomstig was uit Colombia. Uit containers met een lading bananen werd de 5000 kilo cocaïne – met een straatwaarde van 170 miljoen euro – gehaald. Vervolgens werd de lading doorgestuurd naar Oss. In een loods aan de Romeinweg hield de politie later zes mensen aan die de container openmaakten. Het ging onder meer om twee Udenaren en een vrouw uit Nuland.

De Osse transporteur stelde vorig jaar november bij een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Rotterdam dat hij er vanuit was gegaan dat er alleen bananen in de containers zouden zitten.

Bananen

De Ossenaar werd samen met een 27-jarige Colombiaan langer vastgehouden dan de andere verdachten in deze zaak. Advocaat Roozemond deed onlangs een verzoek tot opheffing van het voorarrest. ,,Vooral omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak die gepland was in april, waarschijnlijk veel later wordt. Er moeten nog getuigen in België gehoord worden. Ook onderzoeksgegevens uit België laten langer op zich wachten.”

Het nog langer vasthouden van de Osse verdachte zou volgens Roozemond onevenredig zwaar zijn. Eerder gaf hij al aan dat het gezin van de Ossenaar te lijden heeft onder zijn afwezigheid. Het transportbedrijfje dat hij bestierde, stond vorig jaar al op randje van omvallen.

 

Gigantische drugsvangst Oss: transporteur mag thuis proces afwachten

ROTTERDAM – De transportondernemer uit Oss die vorig jaar ruim 5000 kilo cocaïne zou hebben gesmokkeld, is vrijgelaten. De man zat al een jaar in de cel. De rechtbank zag onvoldoende grond om hem nog langer in voorarrest te houden. Hij blijft wel verdachte. De lading coke was de grootste van 2018 met bestemming Brabant.

De douane in Antwerpen stuurde in februari 2018 een zeecontainer met bananen door de scanner. Op de beeldschermen zagen de medewerkers drugspakketten zitten met een totaalwaarde van 170 miljoen euro. Ze haalde in stilte bijna alles eruit en lieten een beetje zitten voor het bewijs. De politie in Nederland werd gealarmeerd en kon de vracht opwachten.

Inval
Op maandag 26 februari 2018 ging de container naar Oss en daar greep de politie in. De ondernemer Ad van den H. was op het moment van de inval binnen in de loods maar ontkent alle betrokkenheid. Nu hij niet meer in voorarrest hoeft te blijven van de rechtbank in Rotterdam, kan hij thuis zijn proces afwachten.

Zwijgende Colombiaan
Ook Colombiaan Ricardo L. was tijdens de inval aanwezig. Hij zwijgt. Omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats in Europa heeft, denkt de rechtbank dat er sprake is van vluchtgevaar. Daarom blijft hij tot de rechtszaak in april dit jaar, vast zitten.

En er zijn meer verdachten. Drie mensen uit Oss, Nuland en Uden. De politie arresteerde ook hen in de loods in Oss. Maar hun rol wordt door het OM vooralsnog als beperkt gezien.

In verband met de smokkel is later nog de Belgische Maria J. (54) opgepakt. Ze woonde in de buurt van Antwerpen. Zij zit voor zover bekend nog wel in voorarrest en tegen haar loopt nog onderzoek.

Lees ook: drugsrecord Antwerpen: 50 ton cocaïne onderschept in 2018, groot deel ging naar Brabant  

De grootste
De vondst van de 5091 kilo drugs is een van de grootste ooit in Brabant. In ieder geval de grootste van het jaar. Afgelopen najaar werd bekend dat er net voor de jaarwisseling van 2017 naar 2018 in de haven van Antwerpen nog een megavangst is onderschept van 7000 kilo met bestemming Oosterhout.

Klik hier voor de link 

Klik hier voor de link

2019-01-18T17:15:04+00:0018 januari 2019|