Kennispagina Advocaat Verhoor2017-10-06T08:10:54+00:00

Een advocaat voor en tijdens het verhoor

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat iedere aangehouden verdachte van een strafbaar feit doorgaans het recht heeft om voorafgaand aan het verhoor door de politie een advocaat te raadplegen. Dit wordt ook wel het consultatierecht genoemd. Ook heeft de verdachte recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor. Dit is neergelegd in een EU Richtlijn.

Om aangehouden verdachten te allen tijde (dus ook in het weekend) in staat te stellen om een advocaat te raadplegen, is er in Nederland sprake van een piketregeling. Deze regeling betreft een samenwerkingsverband tussen een groot aantal advocaten(kantoren), die om de beurt een bepaalde dag ‘piket hebben’. Dit betekent dat de zogenoemde piketadvocaat via de piketcentrale een melding krijgt van de politie op het moment dat er een verdachte is aangehouden. De desbetreffende advocaat zal de verdachte dan zo snel mogelijk voor het verhoor bezoeken en afspraken maken met de recherche wanneer het verhoor plaats zal vinden om daarbij aanwezig te kunnen zijn.

Wanneer de aangehouden verdachte een vaste advocaat heeft, maar hij of zij op de dag van aanhouding geen piketdienst heeft, kan de verdachte aangeven rechtsbijstand te wensen van deze voorkeurs advocaat. De advocaat krijgt dan een zogenoemde voorkeursmelding van de piketcentrale. Via deze wijze kunnen verdachte zich te allen tijde wenden tot hun ‘eigen’ advocaat.

Zie ook

Rechtsbijstand nodig?